קרצינומה

קרצינומה

על סוגי הרקמות בגוף

כאשר החל המחקר המיקרוסקופי של רקמות בגוף האדם, סווגו רקמות שונות בגוף על פי המראה הכללי של התאים שבהם. החוקרים חילקו את כל הרקמות בגוף לארבע סוגים עיקריים, שמתייחסים למראה התאים במיקרוסקופ, ליחסים בניהם, ולחומרים אחרים בין התאים. חלוקה זו עומדת ביסוד החלוקה הבסיסית של גידולים סרטניים, ולכן חשובה מאוד.

ארבע סוגי הרקמות המקובלים בגוף הם:

רקמת אפיתל
ברקמת האפיתל התאים צמודים זה לזה, ומחוברים במבנים תוך תאיים שנקראים "צמתים". רקמת אפיתל יכולה להיות בעל שכבה יחידה, או עם מספר שכבות, ומחולקת על פי מבנה התאים בשכבה העליונה: תאים אלו יכולים להיות קשקשיים שטוחים, או קובייתיים. בהתאם לתאי האפיתל שמתפתחים לגידול ממאיר מוגדר גם סרטן קשקשי או בלוטי-קובייתי (אלו, למשל, שני סוגים של סרטן הוושט). רקמת אפיתל מצפה חללים בגוף, כמו רירית מערכת העיכול, דרכי השתן, דרכי הנשימה, וכדומה. העור מורכב גם הוא משכבות רצופות של תאי אפיתל מהסוג הקשקשי.

  • רקמת חיבור
    רקמת חיבור היא אוסף של תאים שהקשר בניהם רופף או לא קיים כלל, ובניהם תווך של חומרים אחרים. דוגמאות לרקמות חיבור כוללות עצמות, שומן, שכבת התת עור ועוד.
  • רקמת שריר
    תאים בעלי יכולת התכווצות, וחלבונים שמאפשרים יכולת התכווצות זו, מכונים תאי שריר. קיימים שני סוגים עיקריים של תאי שריר: שריר חלק, ושריר משורטט, המרכיב את השרירים הגדולים בגוף, ובו גידולים ממאירים נדירים באופן יחסי.
  • רקמת עצב
    רקמה זו מורכבת מתאי עצב, המכונים נוירונים, ותאים נוספים שתומכים בהם, עוטפים אותה בשכבה מבודדת, ועוזרים למאזן המלחים בסביבתם: המוח, עמוד השדרה ומערכת העצבים בגוף.

מהי קרצינומה?

קרצינומה היא גידול של תאים שמקורם ברקמת אפיתל, או ברקמה מפרישה מסוגים שונים. כל מבנה סרטני שיתפתח מרקמת אפיתל ייקרא קרצינומה.
סרקומה, בניגוד לקרצינומה, מופיעה ברקמת חיבור או רקמת שריר (למשל, גידול בעצם או בשריר חלק), שאינה מסודרת כתאים המחוברים זה לזה בחוזקה. פירושה המילולי של המילה "קרצינומה" הוא "גידול סרטני" ומקורה של מילה זו ביוונית.

קרצינומה המופיעה באיברים שונים

בכל מקום בגוף בו מצויה רקמת אפיתל או רקמה בלוטית מפרישה יכול להתפתח גידול מסוג קרצינומה. סוגים שונים של קרצינומה כוללים סרטן לכל אורך מערכת העיכול: וושט, קיבה, המעי הגס, גידול קרצינומה בחלק המפריש של הלבלב, בכבד, רוב גידולי הריאות, גידולים בעור, ברירית הרחם (אנדומטריום), קרצינומה באשכים, ובמקומות רבים נוספים בגוף.
רובם המכריע של הגידולים הממאירים הם קרצינמות. לפעמים, שלא בשימוש מדוקדק בלשון, משמשת המילה קרצינומה מילה נרדפת לגידול ממאיר בכלל. חומרים שגורמים להתרמה סרטנית ברקמה מכונים, למשל, קרצינוגנים.

סוגים שונים של קרצינומה

נהוג לחלק את הקרצינומות לתתי סוגים, על פי המבנה ההיסטולוגי (מראה תחת המיקרוסקופ) של הגידול הממאיר. שמות אלו אינם מתאימים תמיד למראה הגידול, ולעיתים מתייחסים דווקא למבנה התאים המקוריים באזור. שמו המלא של גידול מסוג קרצינומה מכיל את האיבר בו התפתח הגידול, והסוג ההיסטולוגי של הקרצינומה. כך למשל, ניתן לתאר גידול כאדנוקרצינומה של הלבלב, או כקרצינומה של התאים הקשקשיים בעור.

  • Adenocarcinma היא קרצינומה שמקורה מרקמה מפרישה או כזו שיוצרת מבנים הדומים לבלוטות מפרישות. סוג כזה של קרצינומה מופיע לעיתים קרובות בבלוטת הערמונית ובריאות.
  • Squamous cell carcinoma (סרטן של תאים קשקשיים) הוא גידול שיוצר מבנים הדומים לשכבות העליונות בעור, המכילים לעיתים קרובות את החלבון קרטין (מרכיב מרכזי בעור) בתוך התאים או בריכוזים בתוך הגידול ("פניני קרטין"). גידול מסוג זה מופיע בעור ובריאות.
  • Anaplastic carcinoma היא קרצינומה שיוצרת מבנים שאינם מסודרים, עם תאים שאינם בשלים למראה. גידול כזה מופיע, למשל, בבלוטת התריס.

מאפייני גידולים מסוג קרצינומה

קרצינומות הם גידולים סרטניים עם מאפיינים מעט שונים מגידולים אחרים, כדוגמת סרקומות או גידולים המטולוגיים (לוקמיה, לימפומה וכדומה). קרצינומות יוצרות ברובם הגדול של המקרים גוש ברור של רקמה ממאירה, בניגוד ללוקמיה, למשל.
מאפיין חשוב של הגידולים הממאירים הוא היכולת שלהם לשלוח גרורות. למעשה, אין קו מפריד ברור בין גידולים שפירים לגידולים ממאירים, אך בגידולים שונים מתקיים רצף של תכונות שונות שקובע את מידת הממאירות של הגידול.
היכולת לשלוח גרורות היא אולי התכונה היחידה שמפרידה בין הגידולים. קרצינומה יכולה לשלוח גרורות דרך כלי לימפה או דרך כלי דם. סרטן הכליה למשל, נוטה להתפזר דרך כלי דם, בניגוד לרוב סוגי הקרצינומות, שמעדיפים פיזור לימפתי.