המוח הוא מרכז הפיקוד של גופנו. מוחנו ממונה על כל מה שאנו עושים וחושבים, מפעולות כמו נשימה ועד חשיבה, משחק, שימוש בשפה לדיבור, פתרון בעיות ועוד.
המוח הוא גם האחראי על שמירת הזיכרונות שלנו, החוויות והאישיות והוא גם מייצר את הרגשות וההרגשה שלנו כלפי אנשים ואירועים שאנו חווים. יחד עם זאת הוא גם מנהל את רוב תפקודי הגוף ואחראי לכך שאנו חיים. הוא גם אחראי לתפקודם של החושים בגופנו.
מבחינה אנטומית, מחלקים את המוח למספר חלקים חשובים. המוח הגדול, החלק הארי של המוח, מחולק לכמה אונות: אונה פרונטלית, אונה טמפורלית, אונה פריאטלית ואונה אוקסיפיטלית.
מתחת לחלקו התחתון האחורי של המוח נמצא המוח הקטן – cerebellum, שקשרו בין היתר לבקרה על תנועה מדויקות ומתואמות. מתחת לחלקו המרכזי של המוח נמצא גזע המוח, שמכיל את מרכזי הבקרה על הפעולות הבסיסיות ביותר של החיים: נשימה, לחץ דם והכרה. גזע המוח מחובר לחוט השדרה, שמכיל את העצבים שמגיעים מהגוף כולו.
המוח כולו עטוף בשלוש שכבות המגנות עליו (פיה, ארכנואיד ודורה), ונמצא בתוך מעטפת עצם חזקה, הגולגולת.
סוגי גידולים הקיימים במוח:
גידולים ראשוניים:
- היפופיזה (בלוטת יותרת המוח) - זוהי בלוטה שממוקמת מתחת למוח ומפרישה הורמונים לגוף. בתוך הבלוטה יכולים להתפתח גידולים שפירים.
- שוואנומה - גידול שפיר שהמקרה השכיח ביותר שלו גורם לפגיעה בעצב השמיעה (אקוסטיק שוואנומה). סיכויי ההחלמה מגידול זה הם גבוהים והוא דורש טיפול כירורגי או רדיוכירורגי.
- מנגיומה - גידול שמקורו במעטפת המוח והוא לרוב שפיר וניתן לכריתה בניתוח. לעיתים יש צורך בטיפול קרינתי משלים.
- גליומה/גליובסטומה - גידול ממאיר שמקורו בתאי המוח. ישנן ארבע דרגות של גליומה שהממאירה בהן היא גליובלסטומה GBM. ישנם מקרים שגידולים מסוג זה יכולים להימצא במוח במשך עשרות שנים מבלי שהמטופל חש בכך, אך ישנם גם מקרים שבהם מדובר בגידול אלים מאוד.
גידולים משניים:
מופיעים במוח כגרורות מאיבר אחר בגוף. מקרי הסרטן אשר נמצאו כבעלי הסיכון הגבוה ביותר לפתח גרורות במוח, בנוזל המוח, בעצמות הגולגולת ובעמוד השדרה הם:
סרטן הריאות,
סרטן השד,
סרטן העור (מלנומה),
סרטן המעי הגס וסרטן הכליות. כמובן שקיים סיכון להתפשטות גרורות במוח כתוצאה מכל גידול סרטני בכל איבר בגוף.
סימפטומים:
כאבי ראש, בחילות והקאות. כאב ראש שנגרם מעלייה בלחץ התוך-גולגולתי עלול להיות קשה במיוחד בשעות הבוקר - ולעתים אף להעיר אדם באמצע השינה.
הכאב עלול להחמיר בעת שיעול, התעטשות, רכינה לפנים או פעילות גופנית מאומצת, היות שפעולות אלה מעלות את הלחץ במוח. אם הלחץ המוגבר גורם בחילות, הן עלולות להיות קשות יותר בבוקר - ולהיעשות פחות קשות במהלך היום.
בדרך כלל, כאב ראש כזה מחמיר במהלך הזמן, ובמקרה כזה רצוי להיבדק ע"י רופא.
תסמין אפשרי אחר של גידול במוח: ישנוניות - תופעה זו מתרחשת כאשר הלחץ במוח גובר. בנוסף לתסמינים שתוארו כאן, לחץ תוך גולגולתי מוגבר יכול לגרום גם לשינויים בראייה, בלבול ופגיעה בשיווי משקל.
תסמין מהותי נוסף: התקפי פרכוסים (עוויתות) - בייחוד במקרה של גידולים באזור המוח הגדול. עוויתות שרירים עלולות להתבטא ברעידות קטנות או בהתכווצויות גדולות של יד או רגל ואף של הגוף כולו. בזמן ההתקף, עלולים החולים לאבד הכרה לזמן קצר, לנשוך את הלשון או את הלחי הפנימית או לחוש רגישות למגע או לריחות שונים. חשוב לזכור שהגורם לפרכוס עשוי להיות בעיה רפואית אחרת, מלבד גידול במוח. אולם כל מקרה כזה מהווה נורת אזהרה ומחייב בדיקה מקיפה.
בנוסף, חשוב לדעת גם כי גידולי מוח עלולים לגרום לשינוי באישיות או בהתנהגות או לבעיות בחשיבה, בהגיון או בזיכרון. מצב זה עלול להדאיג מאוד את המטופל ואת משפחתו - ולכן מומלץ לפנות באופן מידי להערכה רפואית ולשקול קבלת תמיכה פסיכולוגית.
סיבות וגורמי סיכון:
בדומה לגידולים סרטניים אשר מתפתחים במקומות אחרים בגוף, הגורם המדויק להתפתחותם של גידולים סרטניים במוח אינו ידוע.
הגורמים אשר מובאים להלן נמצאו כולם קשורים והוגדרו כגורמי סיכון אפשריים להתפתחותם של גידולי סרטן המוח. אולם, לא ידוע בוודאות האם גורמים אלה אכן מגדילים את רמת הסיכון שלך להתפתותם של גידולים סרטניים במוח.
- חשיפה לקרינה באזור הראש
- גורמים תורשתיים מסוימים
- נגיף איידס
- ועישון סיגריות
- גורמים גנטיים
אבחון ובדיקות:
כאשר מתעורר חשד להימצאות גידול במוח, יתחיל תהליך האבחון.
על פי רוב, התהליך יתחיל אצל רופא המשפחה, שיחליט אם להפנות את המטופל לנוירולוג (מומחה למחלות של המוח והעצבים) או לנוירוכירורג (מומחה לניתוחי מוח).
לעיתים גידולי מוח גורמים להופעה פתאומית של פרכוסים או תסמינים הקשורים במיקום הגידול. אבחנות רבות של גידולי מוח נעשות לאחר פינוי למרכז רפואי, בעקבות פרכוסים או תסמינים פתאומיים אחרים.
לאחר האבחון הראשוני, יישלח המטופל לבדיקת עצבים הכוללת תרגילי חשיבה (כלומר: חשבון פשוט ושאלות פשוטות), בדיקת עיניים באמצעות מכשיר המאיר את החלק האחורי של העין (אופטלמוסקופ) שיכולה להעיד על לחץ מוגבר בגולגולת, בדיקת שמיעה, בדיקת שרירי הפנים, בדיקת תנועות הלשון, בדיקת חושים, בדיקת שיווי משקל ועוד. בהמשך מוצעות בדיקות נוספות כמו בדיקות דם, בדיקות הדמיה נוסח CT ו-MRI.
הטיפול בגידול בראש
לא בכל גידול יעשה שימוש בכל דרכי הטיפול. במוח יכולים להתפתח גידולים שונים, בעלי מבנה גנטי שונה ואופן הטיפול הוא בכל מקרה לגופו. לעתים אותו גידול, הקיים אצל שני אנשים שונים, יטופל באופן שונה, בשל השונות במבנה הגנטי של הגידול.
כיום קיימות מספר דרכים לטיפול בגידולים סרטניים במוח:
- ניתוח לכריתת הגידול.
- קרינה - משמשת להרוס את תאי הגידול הסרטני.
- כימותרפיה - פוגעת בחלוקת התאים וב-DNA שלהם.
- טיפול ביולוגי - בדרך כלל משמש לטיפול במנגנון נקודתי של תאי הגידול הסרטני.
- טיפולים אימונולוגיים - שיטת טיפול חדשנית, אשר מייצרת מנגנון שמאפשר למערכת החיסונית הטבעית של הגוף לתקוף את תאי הגידול הסרטניים.
- טיפולים נקודתיים המשתנים בהתאם לאופי ולסוג הסרטן.