מהי בדיקת מח עצם?
בדיקת מח עצם הינה פעולה בה נלקחת רקמת מח עצם לבדיקה מיקרוסקופית במעבדה. הבדיקה מבוצעת לצורך הערכה ואבחון מחלות הקשורות למערכת הדם, כלומר, מרבית המחלות ההמטולוגיות.
מהו מח עצם?
מח העצם הינה רקמה רכה הנמצאת בחלל העצמות. רקמה זו מייצרת את תאי הדם. מח העצם משמש כבית החרושת לייצור כל שורות הדם, וניתן ללמוד על ליקויים ומעורבות המחלות השונות רק בעזרת בדיקה ממוקדת שלו.
הבדיקה עצמה מתבצעת לרוב מעצם האגן (כאשר מבוצעת שאיבה בלבד של מח עצם- ניתן לעשות זאת עם מחט קטנה יותר מעצם החזה. הרופא/ה המפנה יחליט מהיכן יש לקחת את הבדיקה - מהחזה או מהאגן - וזאת לפי הצורך הרפואי). לאחר הרדמה מקומית של העור ומעטפת העצם מוכנסת מחט ייעודית לעצם ומתבצעת שאיבה וביופסיה של מח העצם.
בבדיקה מוחדרת מחט מיוחדת לחלל העצם. בעזרת מזרק נשאב נוזל מח העצם. בשלב הבא (אם הבדיקה מבוצעת מעצם האגן) ניתן לקחת בעזרת המחט המיוחדת ביופסיה של הרקמה = ביופסית מח עצם. הבדיקה מבוצעת בתנאים סטריליים (לאחר ניקיון מקום הבדיקה בחומר חיטוי). בסוף הבדיקה האיזור נחבש בפד סטרילי.
האם הבדיקה כואבת?
חדירת המחט לעצם הינה תהליך הכרוך בכאב. על כן תמיד מוזרק חומר הרדמה מקומית לאיזור הבדיקה, עוד לפני החדרת המחט. הביופסיה היא פעולה פשוטה אך לא תמיד נעימה המבוצעת באשפוז יום ומחלקת האשפוז ההמטולוגית.
בדיקה זו מבוצעת על ידי רופאים בעלי ניסיון עשיר בביצועה. אמנם מדובר בבדיקה קצרה עם סיכון נמוך, אך בשל אי הנוחות שעלולה להיגרם אנו ממליצים לעבור אותה תחת הרדמה כללית קלה (סדציה) הניתנת בעירוי על ידי רופא מרדים. שירותי ההרדמה האמבולטוריים של בית החולים מסייעים בכך 3 ימים בשבוע.
בעזרתם, מרבית המטופלים עוברים את הבדיקה מבלי להרגיש כלום. כהכנה להרדמה הכללית יש להיות בצום מלא 6 שעות ולהגיע עם מלווה. אין לנהוג ביום הבדיקה לאחר ההרדמה הכללית.
ההחלטה על ביצוע הרדמה כללית תקבע מראש על ידי הרופא/ה בשיתוף עם המטופל/ת.
מהו משך הבדיקה?
הבדיקה עצמה אורכת בדרך כלל דקות ספורות. יש לקחת בחשבון גם את משך הזמן שעובר עד שהמטופל/ת נרדם. על כן משך הבדיקה הוא לרוב כ 20 דקות.
מה קורה לאחר סיום הבדיקה?
לאחר בדיקה בהרדמה מקומית המטופל/ת נשאר להשגחה כחצי שעה, לוודא שאין דימום מאיזור הבדיקה.
לאחר בדיקה תחת הרדמה כללית, המטופל צפוי להתעורר תוך כרבע שעה. כשהושגה ערנות מלאה אפשר לשתות ולאכול בישיבה. לפני עמידה וירידה מהמיטה, תבדוק אחות את המטופל/ת לוודא שאין דימום מקומי ואין סיבוכי הרדמה (כגון סחרחורת). האחות תאשר קימה ולאחר שתוודא שמצב המטופל/ת טוב תשחרר אותו/ה הביתה.
האם יש סיבוכים לבדיקה?
סיבוכים בבדיקת מח עצם הם נדירים וכוללים דימום מאיזור הבדיקה או זיהום. בדרך כלל אפשר לזהות סימני דימום עוד בזמן ההשגחה שלאחר הבדיקה.
בימים הבאים לאחר הבדיקה יתכן כאב או לחץ או אי נוחות באיזור הבדיקה. ניתן לקחת משככי כאבים לפי צורך – אקמול, אופטלגין. אם הכאב חמור יש להגיע לבדיקה בבית החולים (בשעות היום יש להגיע לאשפוז יום ובערב לחדר מיון). יש להגיע להיבדק גם במקרה של חום או נפיחות מקומית או הפרשה מאיזור הבדיקה.
הבדיקות נשלחות למעבדות השונות- המעבדה הפתולוגית, מיקרוסקופיה המטולוגית (אספיראט), המעבדה ההמטולוגית המולקולרית, המעבדה לאפיון תאים והמעבדה הציטוגנטית.
מתי ואיך יגיעו אלי תוצאות הבדיקה?
תוצאות צפויות תוך כשבועיים מביצוע הבדיקה. התשובה תינתן על ידי הרופא/ה המטפל/ת (הרופא/ה ששלח אותך לבדיקה).
הכנה לבדיקה:
יש לתאם תור לבדיקה מראש במזכירות אשפוז יום המטולוגיה בטלפון 02-6777334 או 02-6776761.