סרטן העצמות

סרטן העצמות

העצם:

העצמות מרכיבות את השלד, החלק המבני והיציב הנושא את כל גופנו ומשמש לו כתבנית. עמוד השדרה, האגן, הכתפיים, הידיים, הרגליים והגולגולת מורכבים כולם מבסיס גרמי חזק המקנה להם יציבות ותמיכה.
נהוג לחלק את העצמות הארוכות (עצמות הגפיים) לכמה חלקים אנטומיים שונים. דיאפיזה, מטאפיזה, ואפיפיזה. הדיאפיזה היא החלק האמצעי והמוארך של העצם, המטאפיזה הוא האזור המורחב שממנו גדלה העצם ובו נמצאת לוחית הגדילה, והאפיפיזה מרכיבה את הקצוות של העצם הארוכה.
סרטן המתחיל בעצם (הידוע כסרטן עצמות ראשוני) אינו אותו סוג סרטן כמו סרטן המתחיל בחלק אחר בגוף ומתפשט (או יוצר גרורות) לעצמות (הנקרא סרטן עצמות שניוני). אף על פי שסרטן העצמות ראשוני יכול להופיע בכל עצם בגוף, לרוב הוא מופיע בעצמות הארוכות של הזרועות והרגליים.

סוגים שונים של סרטן העצמות:

  1. אוסטאוסרקומה / סרקומה אוסטאוגנית (Osteosarcoma/Osteogenic sarcoma): הסוג השכיח ביותר של סרטן ראשוני של העצמות. אמנם סרטן זה יכול להופיע בכל גיל, אולם הוא נפוץ יותר בקרב מתבגרים צעירים ומבוגרים בשנות ה-60 לחייהם. מחלה זו עלולה להתפתח בכל עצם בגוף, אך המקומות השכיחים להתפרצותה הם עצם הזרוע והרגליים, ובפרט במורד עצם הירך ובמעלה השוקית.
  2. סרקומת יואינג (Ewing's sarcoma): סוג זה של סרטן עצמות קרוי על שם המנתח שגילה אותו לראשונה. סרקומת יואינג אף היא שכיחה יותר בקרב צעירים מאשר בקרב מבוגרים, ועלולה להתפתח בכל עצם בגוף, אך התפרצותה שכיחה יותר באזור האגן, עצם הירך והשוקית.
  3. כונדרוסרקומה (Chondrosarcoma): זהו סרטן של הסחוס, אולם הוא עלול להתפתח גם בתוך העצם או על פני השטח שלה. הוא שכיח בעיקר בקרב מבוגרים בגיל העמידה. גידול זה מתפתח לאט, ומופיע לרוב באזורי האגן, עצם הבריח, הצלעות, עצם הזרוע ועצם הירך.
  4. סרקומה עם תאים כישוריים (Spindle cell sarcoma): זהו סוג סרטן נדיר, אשר לרוב מופיע בקרב מבוגרים בגילאי 40 ומעלה.

קיימים ארבעה סוגים של סרקומה בעלת תאים כישוריים (שקצותיהם צרים יותר ממרכזם):

  1. היסטיוציטומה סיבית ממאירה (Malignant fibrous histiocytoma): סוג נדיר מאוד של סרטן עצמות המופיע בקרב מבוגרים בגיל העמידה, ולרוב מתפתח בזרועות וברגליים, ובמיוחד סביב מפרק הברך.
  2. פיברוסרקומה (Fibro sarcoma): סוג זה של סרטן עצמות אף הוא נדיר מאוד ונפוץ יותר בקרב מבוגרים בגיל העמידה, והוא מתפתח בעיקר בעצם הירך.
  3. ליומיוסרקומה (Leiomyosarcoma): סוג נוסף של סרטן העצמות שעלול להתפתח בכל קבוצת גיל, אם כי נדיר מאוד שהוא מתפתח באנשים מתחת לגיל 20. גידול זה נפוץ מעט יותר בקרב גברים, והוא שכיח בעצמות הארוכות של הגוף כמו עצם הירך, השוקית והזרוע.
  4. סרקומה של העצם ללא התמיינות (Undifferentiated sarcoma of the bone): מדובר בגידולים המורכבים מתאי אב ראשוניים של העצם (שלא עברו התמיינות), ולכן לא ניתן לדעת מאיזה סוג של רקמת עצם תקינה הם התפתחו.
  5. כורדומה (Chordoma): סוג נדיר מאוד של סרטן שמתפרץ בעיקר בעצם העצה (בסיס האגן) או בחוליות הצוואר (בסיס הגולגולת כולל עצמות הפנים), אך יכול להופיע לאורך כל עמוד השדרה ונוטה להתפתח באיטיות ולא להתפשט בגוף. כשהוא כבר שולח גרורות אז המקומות המועדים לכך הם הריאות, קשריות לימפה סמוכות, הכבד, העצמות והעור. גידול זה נפוץ יותר בקרב גברים, במיוחד כשמדובר באזור האגן, ועלול להופיע בכל קבוצת גיל, אם כי הוא שכיח יותר בגיל העמידה. מקורו של הגידול הוא הנוטוקורד (notochord) - שכבת התאים העוברית שממנה מתפתח חוט השדרה הראשוני. כעבור שישה חודשים רוב רובו של הנוטוקורד מוחלף ברקמת עצם שיוצרת את עמוד השדרה, אך עדיין נותרת ממנו כמות קטנה העלולה להתפתח לכורדומה. אם הגידול מתפתח בבסיס האגן, החולה עשוי לחוש בכאב, לחוות שינויים בפעילות המעיים, קשיים בהטלת שתן, בריחת שתן, אין-אונות, קשיים בתנועה או היעדר תחושה באזור הנגוע. אם הגידול מתפתח בבסיס הגולגולת, החולה עשוי לחוש בכאבי פנים וראש, ראייה כפולה, שינויים ביכולת השמיעה וקושי בבליעה.
  6. אנגיוסרקומה (Angiosarcoma): גידול זה יכול להופיע בכל גיל. הוא משפיע בעיקר על עצמות השלד, ויכול לפגוע בכמה עצמות בו זמנית או במספר מקומות על גבי אותה העצם.

הגורמים לסרטן העצמות:

הגורמים המדויקים לסרטן ראשוני של העצמות עדיין אינם ידועים אך כיוון שסוג זה של סרטן פוגע לרוב בצעירים ובמתבגרים, קיימת סברה כי מהלך המחלה קשור לשינויים החלים בעצמות בעת גדילתן.
לעיתים אנשים מגלים שיש להם סרטן בעצמות לאחר תאונה או חבלה ומכאן מסיקים כי הפציעה גרמה להופעת הסרטן, אך עד היום אין הוכחות חד-משמעיות לכך. ומסקנה משנית שבשל הפציעה מגלים את הסרטן שכבר היה קודם לפציעה.

ישנם מספר גורמים היכולים להעלות את הסיכון לסרטן ראשוני בעצמות:

  • חולים עם היסטוריה רפואית של הקרנות במינון גבוה באזור שכולל עצמות, נמצאים בסיכון מעט גבוה יותר ללקות בסרטן ראשוני של העצמות בעתיד.
  • למטופלים שלקו בעבר במחלת פאג׳ט (Paget's disease) של העצם יש סיכוי גדול יותר להתפתחות אוסטאוסרקומה. ישנם מצבים נוספים שיכולים להגדיל את הסיכון לסרטן ראשוני בעצמות, כגון: אוסטיאוכונדרומה (Ostechondroma) - מצב שבו מתפתחים גידולים שפירים על העצמות. במקרים נדירים גידולים אלו יכולים להפוך לגידולים ממאירים.
  • מצבים תורשתיים מסוימים יכולים אף הם להגדיל את הסיכון לסרטן ראשוני בעצמות, אם כי מרבית הגידולים הסרטניים בעצמות אינם תורשתיים. חולים בעלי הסינדרום הגנטי לי- פראומני (Li-Fraumeni) נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות באוסטאוסרקומה וסוגים נוספים של סרטן העצמות. ילדים שסבלו בעבר מרטינובלסטומה (סרטן תורשתי של הרשתית), מצויים אף הם בסיכון גבוה ללקות בעתיד באוסטאוסרקומה. מחלת ילדים תורשתית נוספת המעלה את הסיכון ללקות בסרטן העצמות מסוג כונדרוסרקומה היא HME (אקזוסטוזס נפוצה), המתבטאת ביצירת גידולים שפירים של עצם וסחוס.

סימפטומים לסרטן העצמות:

הסימפטומים של סרטן עצמות ראשוני משתנים בהתאם לסוג העצם הנגועה ומיקומה בגוף, כמו כן בהתאם לגודלו של הגידול. לעיתים התסמין הראשוני יתבטא ברגישות יתר סביב האזור הנגוע; בתחילה מדובר לרוב בכאב מתמיד שאינו חולף ואף מחריף בזמן פעילות גופנית, או בשעות הלילה כשהשרירים רפויים. בילדים הכאב לפעמים נחשב בטעות כנקע או כ'כאבי גדילה'.
תסמין שכיח נוסף הוא נפיחות סביב העצם הנגועה, אך היא לעיתים תתבטא רק כשהגידול כבר הגיע לממדים גדולים. אם מדובר בעצם המצויה בפנים הגוף, יהיה קשה לראות או להרגיש את הגוש. לעומת זאת, אם הסרטן ממוקם בסמוך למפרק, הגידול יקשה על התנועה וישפיע על כל האיבר. כאשר הגידול הסרטני ממוקם ברגל, ייתכן שהוא יגרום לצליעה. אם הסרטן התפתח בעמוד השדרה, ייתכן שהוא ילחץ על העצבים בחוט השדרה, ויגרום לתחושת חולשה, היעדר תחושה או נימול בגפיים. לעיתים המחלה מתגלה כאשר העצם הנגועה, שנחלשה בעקבות הסרטן, נשברת לאחר תאונה או נפילה קלה. תסמינים נפוצים פחות של סרטן ראשוני בעצמות כוללים עייפות, חום גוף גבוה, זיעה וירידה במשקל הגוף.
רבים מהסימפטומים שתוארו לעיל מאפיינים מחלות אחרות מלבד סרטן, ולכן תהליך האבחון של סרטן העצמות אורך זמן רב. עם זאת, כל אדם שחש כאב מתמיד בעצמות שנמשך מספר שבועות צריך לפנות לרופא מומחה.

שלבי סרטן העצמות:

בהתאם להנחיות לקביעת שלב הסרטן שפותחו על ידי הוועידה האמריקאית המשותפת לסרטן (AJCC) משמשות לעתים קרובות לקביעת השלב של סרטני עצמות ומאפשרות לרופאים למסור אחד לשני מידע חשוב על הסרטן באופן סטנדרטי.

שלבי סרטן העצמות מבוססים על ארבע קטגוריות:

  • T - מתאר את גודל הגידול הראשוני בעצם.
  • N - מציין האם תאי סרטן העצמות התפשטות לקשריות לימפה אזוריות.
  • M - מתייחס לשאלה האם הסרטן גרורתי (התפשט לאזורים מרוחקים של הגוף).
  • G - הדרגה מתייחסת למידת החריגות של תאי הגידול תחת מיקרוסקופ (גידולים בדרגה גבוהה נראים חריגים יותר, גדלים מהר יותר וישנה סבירות גבוהה יותר שיתפשטו).

אבחון ובדיקות:

כפי שהוזכר לעיל סרטן העצמות יכול להתגלות לאחר פציעה ובהגעה למיון כשיעשו צילומי רנטגן יגלו את הסרטן. אך במידה ומטופל ניגש לרופא לאחר התלוננות על כאבים לפי הסימפטומים שתוארו האבחנה תתחיל, הרופא יבדוק אותך ויפנה לפי הצורך לבדיקות או לצילומי רנטגן. ייתכן לאחר קבלת התוצאות רופא המשפחה יפנה אותך לרופא כירורגי אורתופדי לצורך בדיקות וקבלת טיפול או ייעוץ מקצועי.
בית החולים יבחן הרופא את הרקע הרפואי שלך. לאחר מכן תתבצע בדיקה גופנית, הכוללת בחינה של העצם הנגועה וחיפוש אחר נפיחות או רגישות למגע. קרוב לוודאי שתילקחנה ממך דגימות דם, על מנת לבדוק את מצבך הבריאותי הכללי. אם הבדיקות יראו עדות כלשהי לסרטן העצמות. תופנה להמשך טיפול במחלקה מתמחה בבית החולים, כדי שתוכל לעבור בדיקות ספציפיות לאיתור גידולים בעצמות.

מספר בדיקות שהרופא יפנה אותך לעשות:

  • צילום רנטגן - צילום רנטגן של העצמות הוא הדרך הפשוטה ביותר לאבחן סרטן של העצמות ולקבוע אם הסרטן הוא ראשוני או שניוני
  • הדמיית תהודה מגנטית (סריקת MRI) - בדיקה זו עושה שימוש בשדה מגנטי כדי לבנות תמונות חתך רוחביות של הגוף.
  • ביופסיית מחט - בדיקה שבה נלקחת דגימה קטנה מהגידול שבעצם הנגועה
  • ביופסיה פתוחה - ביופסיה נפוצה פחות. בביופסיה זו נעשה שימוש בסכין מנתחים על מנת לפתוח את האזור הנגוע ולהסיר ממנו דגימה מהעצם הנגועה, או אפילו גידולים קטנים בשלמותם.

המתנה לתוצאות הבדיקות:

עד להגעת כל תוצאות הבדיקות יחלפו בדרך כלל מספר ימים עד שבועיים. לפני שתשוב לביתך תיקבע לך פגישת מעקב. תקופת ההמתנה עלולה להיות מלווה בחרדה או בחששות, ולכן מומלץ לשתף את בני המשפחה והחברים במצבך - כדי שיוכלו לסייע לך ולהקל עליך בתקופה זו.

בדיקות נוספות לאחר אבחון:

במידה והבדיקות יעידו על קיומו של סרטן העצמות, תשלח לערוך בדיקות נוספות על מנת לקבוע אם הגידול התפשט אל מעבר לעצם, ולבדוק את תפקודם של איברים שונים בגופך, כמו הלב או הכליות, משום שהם עשויים להיות מושפעים מהטיפולים שתקבל נגד המחלה.

הרופא יוכל להפנות אותך לכל אחת מהבדיקות הבאות;

  • צילום חזה – המקום השכיח ביותר שאליו יכול להתפשט סרטן ראשוני של העצמות הוא הריאות.
  • סריקת CT - סריקה זו יוצרת סדרה של צילומי רנטגן, הבונה תמונה תלת-ממדית של פנים הגוף.
  • מיפוי עצמות - בדיקה בעלת רגישות גבוהה יותר מהדמיית רנטגן, המאתרת טוב יותר אזורים חריגים בעצמות.
  • דגימת מוח עצם - בדיקה זו נחוצה רק אם קיים חשש לסרקומת יואינג או כשאובחן סוג כזה של סרטן.
  • בדיקת PET- CT (פליטת פוזיטרונים טומוגרפית) - סריקה המשלבת מיפוי ובדיקת CT במקביל. הבדיקה נדרשת רק אם בדיקת CT רגילה העלתה חשד להימצאות גרורות מהגידול הסרטני וישנה כוונה לכרות גרורות אלה.

הטיפולים לסרטן העצמות:

מרבית החולים בסרטן העצמות יזדקקו לשילוב של מספר טיפולים שונים כמו ניתוח, כימותרפיה והקרנות ההחלטה האם מטופל מועמד לניתוח תלויה בגורמים כגון הסוג, הגודל, המיקום, הדרגה והשלב של הגידול, כמו גם בגורמים הקשורים לבריאות הכללית, כגון: גיל, כושר גופני ובעיות רפואיות נלוות. עבור מטופלים רבים, הניתוח ישולב עם טיפולים אחרים לסרטן, ניתוח להסרת הגידול מהעצם מהווה חלק חשוב מאוד בטיפול, אך במקרים בהם לא ניתן לנתח, ההקרנות עשויות לשמש כטיפול חלופי, ובפרט כשמדובר בגידול מסוג סרקומת יואינג, שנגדו הן יעילות במיוחד.

ניתוחים לסרטן העצמות:

  • ניתוח משמר גפה: באמצעות שיטה זו, המנתחים מסירים את סרטן העצמות וחלק מהרקמה הבריאה שמסביב, אך משאירים כמות מספקת של עצם כדי להציל את הזרוע או הרגל.
  • קטיעה: ניתוח זה מסיר את כל הרגל או הזרוע או את החלק בהן שבו הגידול נמצא.
  • טיפול בכאב: במהלך הטיפול ובמלחמה בסרטן, ייתכן שתחווה כאב מהסרטן עצמו, או כתופעת לוואי מהטיפול בסרטן. שליטה וטיפול בכאב מאוד חשוב וכמובן שאין להתעלם מהכאב. כמו כן, כאשר לא מטפלים כראוי בכאב מסרטן דבר זה עלול לגרום לעייפות, דיכאון, עצבנות, דאגה, בדידות או לחץ. כאב גם עלול לעכב את ההחלמה בטיפול הסרטן.

על מנת לקבוע מהן שיטות השליטה בכאב המתאימות לך ביותר, הרופא יבקש ממך לתאר את הכאב שלך, או לדרג אותו בסולם של 0 עד 10, שבו 0 משמעותו "ללא כאב" ו-10 משמעותו "הכאב החמור ביותר שאתה יכול לדמיין".
ניתן לטפל בכאב מסרטן באמצעות תרופות (למשל, משככי כאבים, דבר שנקרא גם "שיכוך כאבים פרמקולוגי"), ללא תרופות (למשל, טיפולים שאינם תרופתיים, נקראים גם "אמצעים שאינם פולשניים"), באמצעות טיפולים אחרים (למשל, ניתוח, טיפול בקרינה, חסימה עצבית) או באמצעות שילוב של שיטות.

  • טיפול בקרינה לסרטן העצמות
  • כימותרפיה לסרטן העצמות