גידול שפיר

מהו גידול שפיר?

מהו סרטן?

איברי הגוף ורקמותיו מורכבים מאבני בניין קטנות הקרויות תאים. באופן תקין, תאים אלו מתחדשים באמצעות חלוקה מבוקרת. אם התהליך יוצא משליטה מסיבה כלשהי, ממשיכים התאים להתחלק ללא בקרה ונוצר גוש תאים הקרוי גידול. גידולים עשויים להיות שפירים או ממאירים.

שאנו שומעים את המילה "גידול", אנו מיד מקשרים אותה למילה "סרטן" ונתקפים בחרדה קטנה. סרטן הוא שמה הכולל של קבוצת מחלות המתאפיינות בגידול תאים בלתי מרוסן, שהם מבנים זעירים והם מרכבים את האיברים והרקמות בגוף. לרוב, התאים הללו מתחלקים באופן מסודר ומבוקר. אך במצב של תאים סרטניים התהליך הזה יוצא מכלל שליטה ובקרה והם ממשיכים להתחלק ולהתרבות ללא הרף. אף על פי שבכל הגידולים קיימת מוטציה סרטנית, לא כולם ממאירים, ואף יותר מכך - מרבית הגידולים מתבררים לאחר בדיקה כשפירים. ההבדל בין גידול ממאיר לגידול שפיר טמון ביכולת הגידול הממאיר להתפשט ולייצר גרורות. גידולים שפירים, לרוב נחשבים לפחות מסוכנים ולקלים יותר לריפוי. אך בנסיבות מסוימות גידול שפיר עלול להשתנות ולהפוך לגידול ממאיר.

בין הגידולים השפירים הנפוצים:

  • הגדלת הערמונית - גורם ללחץ על שלפוחית השתן ולחסימה של צינורות השתן והזרע. בנוסף יכול הגידול להתפתח לסרטן הערמונית
  • מיומה (שרירן) - גידול שפיר מסוג פיברומה. אף שלרוב היא אינה הורסת את הרקמה הבריאה של הרחם, היא גורמת לדימומים ולבעיות פוריות
  • היפרפלזיה של בלוטת יותרת הכליה - גידול הגורם להפרשת יתר של הורמונים ובעקבותיה לסיבוכים כמו תסמונת קושינג
  • שומה - היפרפלזיה שפירה, בדרך כלל של מלנוציטים היוצרים אזור כהה, שטוח או מוגבה. יש שומות בעלות פוטנציאל לעבור התמרה סרטנית ולגרום למלנומה
  • מנינגיומה - גידול בקרומי המוח או בחוט השדרה
  • אדנומה

סימפטומים:

סימפטומי הגידול תלויים במיקומו. לדוגמא, גידול בריאות עלול לגרום לשיעול, קוצר נשימה או לכאב בחזה. גידולים במעי עלולים לגרום לאיבוד משקל, לשלשול, לעצירות, לאנמיה ולדם בצואה.

הטיפול בגידול שפיר:

במידה שנמצא גידול תילקח דגימת רקמה (ביופסיה) על מנת לקבוע האם הגידול סרטני או שפיר. לרוב תבוצע סריקת CT או MRI כדי להגדיר את מיקומו המדויק של הגידול ולהעריך עד כמה הוא מפושט.

לרוב, גידול שפיר ניתן להסרה בהליך כירורגי. במרבית מהמקרים, הגידול אינו שב לאחר הסרתו ואינו מאיים על חיי החולה

הטיפול יקבע בהתאם לסוג הגידול, ממאירותו ומיקומו. גידול סרטני יטופל באמצעות כימותרפיה, קרינה, ניתוח או שילוב של השיטות הללו.