אכלזיה

אכלזיה היא מחלה נדירה המאופיינת בהיעדר תנועתיות הוושט ובהיעדר הרפיה של סוגר הוושט התחתון במהלך בליעה. המחלה שכיחה בגברים ובנשים באותה מידה ומופיעה לרוב בין הגילאים 30-60. התסמינים נפוצים כוללים: קושי בבליעה מתקדם - תחילה למזון מוצק ובהמשך גם קושי בבליעת נוזלים ורוק, כאבים בבית החזה, חזרה של תוכן אוכל מהוושט וירידה במשקל.

עם החמרת המחלה וללא טיפול נוטים תסמינים אלו להחמיר ועלולים להוביל לשיעול מתמיד ודלקות ריאה נשנות. אבחון אכלזיה של הוושט נעשה בסיוע שלוש בדיקות עזר עיקריות: בדיקת שיקוף בליעה עם חומר ניגוד (בריום), בדיקה אנדוסקופית של דרכי העיכול העליונות ובדיקת מנומטריה הבודקת את הלחץ בוושט ובסוגר הוושט התחתון.

לצורך הערכת חומרת המחלה והצלחת הטיפול נעשה שימוש בציון אקהרט score) Eckardt) - מבחן סובייקטיבי המכמת את חומרת התסמינים השכיחים באכלזיה. המבחן מורכב מניקוד של ארבעה תסמינים: קושי בבליעה, כאבים בבית החזה, אי ספיקה וירידה במשקל.

המטרה המרכזית של הטיפול באכלזיה היא להביא להקלה בתסמינים ולשפר את איכות החיים של המטופל. אפשרויות הטיפול באכלזיה כוללות:

  • תרופות שמטרתן לפגוע ביכולת הכיווץ של שרירי הוושט
  • הזרקת בוטולינום (רעלן שגורם להרפיית סוגר הוושט התחתון)
  • ניתוח אנדוסקופי
  • ניתוח קריעת שריר סוגר הוושט התחתון

במקביל חשוב לציין שטיפול תרופתי באכלזיה מהווה פתרון זמני בלבד שלא ימנע את הישנות המחלה לטווח הארוך.

הטיפול המבוצע: ניתוח אנדוסקופי לתיקון הוושט

למרות שהסיבות להתפתחות המחלה אינן מובנת לחלוטין, העיקרון המנחה בטיפול באכלזיה הוא פתיחת המעבר בין הוושט לקיבה. השיטות המקובלות כוללות הרחבה אנדוסקופית באמצעות בלון שבו יוצרים קרע לא מבוקר של השריר, הזרקת חומר הגורם לשיתוק זמני של השריר וחיתוך כירורגי של שרירי הסוגר התחתון של הוושט.

כמו כן, בבית החולים הדסה מבוצעת גישה חדשה בשם POEM לחיתוך השריר סוגר הוושט התחתון. בשיטת POEM המנתח יוצר תעלה בין רירית הוושט לשרירי הטבעת המתחילה בגובה 10 ס"מ מעל מעבר קיבה–ושט ועד כ־2 ס"מ מעבר לו. לאחר מכן המנתח חותך את שכבת שריר הטבעת הפנימית של הוושט באזור מעבר קיבה–ושט. עד עתה בוצעו כבר למעלה מ-6,000 ניתוחים חיתוכי שריר אנדוסקופיים בשיטת POEM ברחבי העולם והצפי הוא שגישה זו תהפוך להיות הגישה המקובלת המועדפת לטיפול באכלזיה.

כלל החולים המועמדים ל–POEM מתאשפזים בהדסה יום לפני הניתוח ועוברים אנדוסקופיה לצורך שלילת אכלזיה משנית וניקוי הוושט משאריות אוכל. הניתוח נערך בחדר ניתוח תחת הרדמה כללית ומבוצע על ידי צוות ייעודי המורכב מכירורגים כלליים וגסטרואנטרולוגים.
ביום הראשון לאחר הניתוח מבוצע שיקוף ושט לזיהוי דלף אפשרי. אם הבדיקה תקינה המנותחים מתחילים לשתות ובהמשך יכולים להתחיל גם עם תזונה נוזלית ותזונה רכה. מרבית החולים משוחררים לביתם כיומיים לאחר הניתוח.

בית החולים הדסה מעמיד לרשות המטופלים צוות מומחים רב-תחומי מיומן ומנוסה העוסק באספקטים שונים של טיפול במחלות דרכי העיכול ועושה שימוש בכלים המתקדמים ביותר, כל זאת במטרה לשפר את איכות הטיפול ואיכות החיים של המטופלים.