נגישות

סיפור המעסה

הוא מרגיע, מהנה, מחזק את המערכת החיסונית, משפר את איכות השינה, מקל על כאבי בטן וגזים, ממריץ את מחזור הדם, תורם ליציבה נכונה ומפצח קשר בין הורה לתינוק. על כל הטוב הזה – לא תעסי?  

ראיון עם איילת שמואלי, אחות במחלקת יולדות ג', בית החולים הדסה עין כרם

מגע ותנועה הם צרכים בסיסיים הכרחיים, המסייעים להתפתחותו התקינה של התינוק. כל אמא יודעת לומר, כי גם לרוב, כל מה שנדרש כדי להשיב סדרי עולם ולהרגיע גם את הקשוח שבתינוקת, הוא פשוט להרים אותו על הידיים. מגע הוא צורך קיומי השווה בחשיבותו לצורך במזון. יש לו סגולות מרגיעות ומרפאות ותינוקות מגיבים אליו באופן מידי.

נשמע מצוין, מתי אפשר להתחיל?

חווית העיסוי אינה זרה לתינוק. למעשה, את העיסוי הראשון שלו חווה העובר כבר בשבוע השמיני, כשכל גודלו אינו עולה על שלושה סנטימטרים, ולאורך כל תקופת הריון. כך לדוגמא, חווית המגע מועברת גם דרך תנועת האם, כאשר צעד קטן מתורגם לתנודה נעימה לעובר שברחם. בדיוק כמו למגע, גם לתנועה תפקיד חשוב, שעיקרו גירוי המערכת העצבית והמוטורית לטובת בניית מערכת הקואורדינציה המרחבית. מערכת זו זקוקה לגירויים תנועתיים כדי לקלוט את היחסים במרחב וליצור את הקשרים במוח. חשוב לזכור, הדרך להרגיע את התינוק תכלול תמיד מרכיבים של מגע ותנועה. כבר בשלבים הראשונים להתפתחותו מפתח העובר את חוש המישוש ונהנה מעיסוי דרך מגע עם גבולות הרחם. מודעות הגוף הראשונית הזאת תניח את הבסיס לכל השלבים המוטוריים הבאים. כיווץ והתרחבות הרחם, תנועת המים העדינה והתמידית העוטפת אותו – כל אלה הם עונים להגדרה של עיסוי. גם לאחר הלידה העיסוי מסייע לתינוק להכיר את גופו ומעודד אותו לחוות את כל חלקי גופו, גם אלו שאינם בטווח ראייתו. העיסוי מגרה את מערכת התחושה, ומסייע בפיתוח דימוי גוף. על מנת להבין לעומק את חשיבותו של העיסוי ברגע הלידה, בואי נערוך ניסוי קצר בדמיון מודרך. מוכנה? – קדימה נצא לדרך. קחי נשימה עמוקה, עצמי את עינך. כשתפקחי אותן תהיי במדינה זרה. אין ברשותך כל אמצעי תשלום או תקשורת. את אינך מכירה את השפה המקומית והם אינם מבינים אותך, סביבתך מרחבים אינסופיים המשתרעים עד לאופק. תארי לעצמך במילים את התחושה שעוברת עליך. מפחיד – לא? עכשיו, דמייני תינוק שעובר חוויה דומה...

"עיסוי התינוק מקבל חשיבות מיוחדת עם יציאתו לעולם". אומרת איילת שמואלי אחות במחלקת יולדות ג', המרכז הרפואי הדסה עין כרם. "ברגע אחד משתנה כל סביבת התינוק והחושים החדשים מוצפים בגירויים חדשים שאינם מוכרים לו – אור, רעש, ריחות וגירויים אחרים מייצרים תחושת ורטיגו ואובדן התמצאות. העוגן המוכר היחיד שעומד לרשותו כדי להתחיל להעריך את עצמו וסביבתו החדשה כדי להסתגל – הוא המגע. עיסוי תינוקות כולל מגע עדין ומרגיע ברוב חלקי הגוף וניתן להתחיל בעיסוי כבר בימים הראשונים לאחר הלידה. תינוק שזוכה לקבל תשומת לב איכותית, מגע מזין ואוהב, מרגיש אהוב ורצוי. נמצא כי בחברה שתינוקות בה מקבלים מגע, עיסוי מגיל מוקדם, הנטייה לאלימות במבוגרים נמוכה, המודעות לחמלה ושיתוף פעולה גבוהה". עיסוי התינוק מסייע גם להורים. הוא תורם לחיזוק בטחונו העצמי של ההורה ותחושת היכולת לדאוג לתינוק ואף נמצא יעיל במקרים של דיכאון לאחר לידה, בו הוא תורם לשיפור וחיזוק הקשר והתקשורת בין האם לתינוק.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון נשים ויולדות כאן בשבילכן