נגישות

היסטוריה של הארגון הרפואי הדסה

בתי החולים של הדסה הם בבעלות ארגון נשות הדסה באמריקה, ארגון הנשים הגדול בעולם המונה כיום כ- 300,000 חברות. 

הארגון נוסד ב-3 במרץ 1912 בניו יורק על ידי קבוצת נשים בראשות הנרייטה סאלד, שהחליטה להתמסר לקידום הרפואה בארץ ישראל לאחר ביקור במקום. פגישת הייסוד התקיימה בתקופת פורים, והארגון נקרא על שמה של אסתר המלכה (הלא היא הדסה).

ארגון הדסה קבע שני יעדים: פעילות בתחומי הבריאות והכשרת אחיות בארץ ישראל והטמעת ערכי ציונות באמריקה. בסיועם הכלכלי של הנדבנים לינה ונתן שטראוס, נשלחו לארץ ישראל שתי אחיות והקימו תחנת בריאות ציבורית בירושלים.

בשנים שלאחר מכן גדל הארגון. הוא שלח לארץ ישראל מתנדבות נוספות ואספקת מוצרים. ב-1918 הגיעה משלחת של 45 רופאים, אחיות, ואנשי תחזוקה, שהקימו בתי חולים בצפת, ביפו ובטבריה. כמו כן חודש בית החולים מאיר רוטשילד בירושלים. ב-1920 הגיעה הנרייטה סאלד לארץ לסייע לקבוצה, ונשארה בה עד מותה ב-1945. ב – 1918 הוקם בית הספר לסיעוד של הדסה, ומאז ועד היום מוביל את הוראת המקצוע בישראל. ב-1921 הוקמה "טיפת חלב" שהצלחתה הפכה אותה עד מהרה לתופעה ארצית. באותה שנה גם נפתח בית חולים של הדסה בתל אביב ולאחר מכן בחיפה.

ב-1934 הונחה בהר הצופים אבן הפינה לבית החולים האוניברסיטאי הדסה הר הצופים, שנפתח חמש שנים אחר כך. באותה תקופה גם אימצה הדסה באופן רשמי את עליית הנוער כאחת ממטרותיה והשתתפה ברוב מימונה. ב-1945 נפתח בית הספר לרפואה של הדסה והאוניברסיטה העברית.

סיפור השיירה

ב-13 באפריל 1948 עלתה שיירה ממוגנת ובה רופאים, אחיות ואנשי סגל אל עבר הר הצופים. השיירה הותקפה בדרך על ידי מארב של מחבלים ערבים ובתום כמה שעות נרצחו כל 77 אנשי השיירה, בהם המנכ"ל חיים יסקי. הדסה פינתה את מתקניה הרפואיים בהר הצופים בשל קשיי המצור הערבי ובית החולם שוקם רק לאחר מלחמת ששת הימים, בשנת 1975.

ב-1960 נפתח המרכז הרפואי האוניברסיטאי הדסה עין כרם. ראש הממשלה דוד בן גוריון היה מעורב בקביעת מיקום בית החולים ופתיחתו הייתה אירוע רב משמעות בתולדות המדינה הצעירה. עם קום המדינה העביר ארגון הדסה את רוב נכסיו למדינה. ב-1951 הועברה רשת תחנות הבריאות(134 תחנות) לידי מדינת ישראל. ב-1963 הועברו 32 תחנות נוספות בירושלים וסביבתה. ב-1975, לאחר מלחמת ששת הימים ואיחוד ירושלים, נפתח מחדש המרכז הרפואי בהר הצופים. בשנת 2005 היו בתי החולים של הדסה מועמדים לפרס נובל לשלום, על היותם "גשר לשלום". בשנת 2012 חנכה הדסה בניין אשפוז חדש ובו 550 מיטות. הבניין נקרא על שם שרה ווטסמן דוידסון והוא בית החולים המתקדם ביותר בישראל מבחינת תנאי אשפוז, ציוד רפואי ולוגיסטיקה.

סיסמה וסמל הדסה

בשנת 1913 נבחרה סיסמת הארגון, "ארוכת בת-עמי" ("The Healing of the Daughter of My People").

משמעות המילה "ארוכה" היא מרפא, והפסוק לקוח מירמיהו, ח', יט-כג.

סמל הדסה כולל ארבעה אלמנטים:

מגן דוד, סמל העם היהודי.

ענפי זית, המסמלים אהבה ושלום.

הכיתוב: ארוכת בת עמי, המסמל את מטרת הארגון.

הרקע הכחול, בצורת האות האנגלית H, המתחילה את המילים Hospital ו- Health .