נגישות

צרבת - תופעה מטרידה המחייבת בדיקה טיפול ומעקב

צרבת הינה תלונה שכיחה מאוד אצל רבים מאיתנו, אך לעתים יש צורך להתייחס אליה ברצינות ולפנות לרופא כאשר היא מטרידה ומופיעה בתדירות גבוהה.

הקלה בתסמינים:

להקלה סימפטומטית קיימים תכשירים נוגדי חומצה רבים כגון אלומג, טמס, מאאלוקס, סילאין ג'ל ועוד, שניתן להשיגם בבתי המרקחת השונים.

טיפול בצרבת מתמשכת:

כאשר צרבת נעשית תופעה מטרידה וקבועה יותר, נדרשת תשומת לב רפואית, משום שהדבר יכול לרמוז על הפרעות בוושט. מאידך, גם תלונה של כאב בחזה ללא צרבת אופיינית יכולה לנבוע מהוושט.

הסיבה העיקרית למחושים הללו הינה חדירת חומצה מהקיבה לוושט בצורה חופשית (מצב שבאופן תקין אינו קורה), ו/או פגם במנגנון המזרז את פינוי החומצה שחדרה לוושט.

להפרעות הללו יכולות להתלוות תופעות כגון קושי בבליעת מזון, ואפילו תסמינים מחוץ לוושט כגון דלקת גרון כרונית, צרידות, שיעול ממושך, או צפצופים בזמן נשימה. דלקת קשה בוושט עלולה לגרום אפילו לדימום מהאזור החולה. סיבוך ארוך טווח שיכול להיגרם בדלקת וושט ממושכת הנו שינויים בתאי הרירית המצפים את דופן הוושט המוביל לעתים להתפתחות טרום סרטנית. כל אלה הינן סיבות חשובות מדוע יש לפנות לרופא במקרים של צרבת ממושכת המופיעה בתדירות גבוהה.

הרופא יבצע ברור רפואי, ויתכן וימליץ גם לבצע בדיקה אנדוסקופית של הוושט. בדיקה זו כרוכה בהחדרת מכשיר ארוך וגמיש שבקצהו מצלמה זעירה, ודרכו ניתן לקבל תמונה עכשווית ומדויקת של רירית הוושט (וגם של הקיבה והתריסריון), וכן להוציא דגימות קטנות מהרירית לבדיקת הפתולוג. הבדיקה אינה גורמת לכאב, אך תיתכן אי נוחות. זמן הבדיקה 5 עד 10 דקות.

כאשר בבדיקה זו אכן מתגלית דלקת בוושט, הרופא ידון עם החולה על הממצאים והטיפול. הטיפול בדרך כלל הוא בתרופה המדכאת הפרשת חומצה בקיבה ולאחר מתן מינון מלא המביא ברוב המקרים להעלמות הדלקת , יש צורך להמשיך בטיפול אחזקתי לטווח ארוך.

בנוסף הרופא ידון עם המטופל על שינוי הרגלי האכילה שלו, ירידה במשקל (למי שהוא בעודף) והפסקת עישון.

צרבת ותזונה -מה אוכלים וממה נמנעים?

לסובלים מצרבת כדאי להימנע מאכילת שוקולד,מזון מטוגן ו/או שומני, סוכריות חריפות, וכן להימנע משתיית אלכוהול ומשקאות המכילים קפאין - כל אלה יכולים להחמיר את הצרבת.

בנוסף, מזונות חומציים כמו מיצי הדרים ועגבניות עלולים להחמיר את הגירוי בוושט שבו קיימת כבר דלקת ברירית.

תרופות מסוימות כגון אספירין, סטרואידים, משככי כאב מסוימים, תכשירים למניעת הריון, ותכשירים לטיפול באוסטאופורוזיס (מקבוצת הביפוספונטים) עלולים לגרום נזק לוושט ו/או להחמיר צרבת.

לסובלים מצרבת מומלץ לאכול ארוחות קטנות, ללבוש בגדים שאינם לוחצים, ולהימנע משכיבה או התעמלות מייד לאחר הארוחה. את ארוחת הערב יש לאכול כ- 3 שעות לפני השינה. העישון מחמיר את תופעות הצרבת וזו גם הזדמנות טובה להפסיק לעשן.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך:

הנרייטה - מועדון נשים ויולדות כאן בשבילכן